Skip to content

Kokboksbonanza 2014

26 december, 2014

IMG_20141226_102813

flickan & kakorna återuppstår ut snödrivor och minusgrader som en isfenix. Detta för att fira två saker som ligger mig särdeles varmt om hjärtat, nämligen mat och böcker.

2014 har varit ett helt fantastiskt kokboksår för dem av oss som gillar grön mat och vego – hur vi nu vill sammanfatta oss som gillar grönsaker, vegetarisk, vegansk och (än så länge) alternativ mat och dryck. En topplista över bästa utkomna svenskspråkiga böcker skulle kunna göras uteslutande vego (lite beroende på definition) men det gröna och vegetariska sprider svallvågor även ut bland övriga kokböcker, och jag har tagit med mina favoriter som är väl bläddervärda och i de flesta fall veganiserbara. Jag har självklart också råkat glömma någon säkert.

Missa inte längst ner min smygtitt på 2015 års spännande kokboksutgivning.

Först några ord om bakböcker. De flesta bakböcker med söt inriktning är redan i mångt och mycket vegetariskt dugliga. Värre är det för veganer. Det finns massor att hitta på nätet, men i tryckt form finns det plats för mycket mer. Inom glutenfri bakning händer det desto mer. Utöver Tegelaars bok nedan (som också står för det enda inom vegansk bakning under året) kan bland annat Jessica Frej och Maria Blohms Nytt fikabröd: baka gott utan gluten nämnas, liksom Mekto Ganics Bröd och kakor: baka utan gluten, Frédérique Jules och Jennifer Lepoutres och Gott utan gluten: maträtter och bakverk för alla tillfällen. ”Fritt från”-tema har även Emelie Holms bakbok i listan nedan, liksom Ulrika Hoffers Smarta sötsaker utan socker, gluten och mjölk och Bibbi Bonordens Gott utan socker.

Utöver ovan nämnda bakböcker har det även kommit fina brödböcker från bland andra Malin Elmlid, Martin Johansson och Sébastien Boudet. Fler nämnvärda – mer traditionella traditionella, men ack så tjusiga – bakböcker som kommit är bland andra Roy Fares Delicious, Christiana Kokkalis och Linda Nielsen Wermelings Holy Sweet och Sandra Boarts En nypa socker.

Men nu till listan!

Skönaste av de grönaste 2014

 1. Det gröna skafferiet av Karoline Jönsson
 2. Hälsokick av Marita Karlson
 3. Green Kitchen Stories: läckra vegetariska vardagsrecept av David Frenkiel och Luise Vindahl
 4. Hello Green: ett äventyr i växtriket av Josefine Jäger
 5. Grönsakskärlek: vegetariskt, alkaliskt, raw food av Karin Höglund
 6. Mitt nya raw food-kök: 250 recept som håller dig frisk och stark året runt av Erica Palmcrantz Aziz
 7. Boken om naturligt glutenfri bakning av Karolina Tegelaar
 8. Det goda enkla: maten vi vill laga och äta av Anna Bergenström och Fanny Bergenström
 9. Sweet food & photography av Linda Lomelino
 10. Vego: vegansk mat för alla tillfällen av Mattias Kristiansson
 11. Friendly Food: mat utan gluten, socker och mjölk av Hanna Göransson
 12. Mera vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo
 13. Våga vara veggivore av Cecilia Vikbladh
 14. Gröna smoothies av Fern Green
 15. Picklat & klart av Pia Hall
 16. Sött utan vitt socker av Emelie Holm
 17. Grönsaker – tillbehör och garnityr av Tommy Myllymäki
 18. Min första vegetariska kokbok av Alice Hart
 19. Våra gröna kokbok av Sara Begner
 20. Raw fast food av Vibeke Amdisen

Vilket fantastiskt kokboksår för oss som gillar grönt! Fler fina (mer och mindre vego) som kommit under året är Det vilda köket: mat från naturen året runt av Lisen Sundgren och Rune Kalf-Hansen, Vilda örter av Sami Tallberg, Tareq – Helt enkelt av Tareq Taylor och Kristina Taylor och Det godaste jag vet av Lisa Förare Winbladh. Nya nordiska köket av Margareta Schildt-Landgren är också härlig med sin koppling till det lokalplockade och -producerade, och ett smarrigt och nischat tips är Frozen yoghurt av Constance Lorenzi och Mathilde Lorenzi. En favorit i dryckesgenren är Soda, lemonad och snacks av Tove Nilsson, som innehåller massor av spännande för den äventyrliga att testa.

COOPS klassiker Vår kokbok kom under året i vegetarisk utgåva: Vår gröna kokbok, listad ovan. Denna klassiker kommer 2015 minsann också i veganutgåva: Vår kokbok vegan! Och det är inte den enda spännande gröna, veganska, raw food:iska jag spanar i 2015 års kokboksutgivning: Erica Palmcrantz Aziz kickstartar året med en ny bok om superfoods och vi kommer också att bjudas in i Veganens skafferi. Raw Food Houses Linda Nilsson kommer äntligen i bok(aktig)form och Green Kitchen Stories reseinspirerade kokbok översätts till svenska. Sally Voltaire försöker locka över köttisarna (och redan vegoövertygade) med sin mat, och förlaget Pagina fortsätter sin spännande utgivning med bland annat Min första vegankokbok och en bok med grönkålsrecept (troligtvis denna i översättning). Tukan förlag har också ytterligare ett par vegoinfluerade på gång (för att inte ha nämnt denna, samt denna som släppts i dagarna).

GOTT GRÖNT 2015!

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: