Hoppa till innehåll

Raw mintchokladtårta

10 juli, 2013

2013-07-03 14.30.16a

Kors i taket om jag inte bakade häromdagen. Eller kanske snarare kors i taket att jag bloggar om det, för bakar gör jag trots allt lite då och då. Resultaten syns främst på Instagram (flickanokakorna), men eftersom jag fick fråga på receptet slog det mig att det kanske t o m var läge att blogga..

Den här tårtan är både smarrig och enkel att göra. Den finns stora möjligheter att byta bland ingredienserna, och allt jag har i nedan är inte strängt nödvändigt, utan en del var sådant jag hade hemma och ville få använt. Mängderna är också ungefärliga då jag höftade vilt, men jag anger det ungefär så som jag gjorde det. Det vet jag ju blev gott.

2013-07-03 14.18.34a

Raw mintchokladtårta, ca 3-4 personer

botten

  • en tsk kokosolja
  • 1 dl nötter, t ex para-, pecan- eller hasselnötter (eller en blandning)
  • 2 färska/mjuka dadlar
  • 2 msk kakao
  • en nypa salt
  • några blad färsk pepparmynta (alt någon droppe pepparmyntsolja)
  • ev någon msk vatten

Smält försiktigt kokosoljan i vattenbad, utan att hetta upp den mer än till smältpunkten medan du rör runt och tar av värmen. Kör under tiden nötter, dadlar, kakao, salt och pepparmynta grovt i en matberedare. Tillsätt den smälta kokosoljan och kör igen. Tillsätt ev lite vatten för att få massan att hålla samman, men det är inte säkert att det behövs, beroende på dadlarnas mjukhet. Tryck sedan ut massan i botten på en springform, Ø 12-15 cm.

fyllning

  • 2 msk kakaosmör (kan uteslutas)
  • en knapp tsk kakaolikör/kakaomassa (kan uteslutas)
  • 1 1/2 tsk kokosolja
  • 1 avokado
  • 4-5 färska dadlar (börja med 4 och smaka av)
  • 0,5-075 dl solrosfrömjöl (mal ca 1/2 dl solrosfrön fint i kaffe- eller nötkvarn)
  • blad från några kvistar pepparmynta (alt pepparmyntsolja). Hur mycket beror på hur stark mintsmak du vill ha och hur länge tårtan ska förvaras. Smaken blir starkare om tårtan får stå till sig länge.
  • 1 dl kakaopulver
  • 0,25-0,5 dl carobpulver (kan uteslutas)
  • ett par nypor salt
  • 0,25-0,5 dl vatten

Smält försiktigt kakaosmör, kokosolja och ev kakaomassa på samma sätt som ovan. Det går bra att smälta dem tillsammans då de ändå ska blandas senare. Kärna ur, skala och dela avokadon i bitar och kör dem kort tillsammans med dadlarna, myntan och solrosfrömjölet i en matberedare. Tillsätt de smälta ingredienserna, kakao, carob, salt och kör igen. Smaka av och tillsätt ev vatten om konsistensen verkar tjock. Kör igen, smaka av osv tills du känner dig nöjd. Häll sedan smeten i springformen ovanpå nötbottnen. Låt stelna några timmar i kyl före servering, alt ställ i frysen om du har bråttom. Om du fryser den kan den behöva tas fram 10-15 minuter innan den ska ätas. Servera med färska bär.

2013-07-03 14.31.52a

Annonser
18 kommentarer leave one →
  1. 10 juli, 2013 22:02

    Åh, så gott!

  2. 11 juli, 2013 00:08

    Den var så vansinnigt god, tack för att jag fick äran att smaka (och äta upp resterna) :)

    • 11 juli, 2013 10:08

      Åh det var så lite så :) Tack själv för lunchen, jättegod raw pad thai!

  3. 11 juli, 2013 14:24

    Så smarrig den ser ut!!

  4. dinosaurgeek permalink
    12 juli, 2013 13:06

    Den ser LJUVLIG ut!

  5. 28 juli, 2013 08:16

    Dear gawd!

  6. 2 augusti, 2013 19:49

    Vilken smarrig kaka
    Vart har du fått tag på kakaosmör?

    • 2 augusti, 2013 19:56

      Jag har köpt mitt i Råvarubutikens webbutik. Det var ett bra tag sen men de borde fortfarande ha, tycker jag.

  7. Hannah permalink
    14 oktober, 2013 13:00

    Hej! Den ser ju väldigt god ut! Tänkte höra med dig om du brukar baka med kokosolja som smakar kokos, eller utan smak? Ska själv göra en raw food cheesecake, men är osäker på vilken olja jag ska välja?

    • 14 oktober, 2013 20:45

      Den råa kokosolja jag brukar använda luktar och smakar en del av kokos men så tillhör jag dem som älskar det. I ett bakverk som detta med kakao smakas kokosen dock inte eftersom kakaon tar över.

  8. Andrea permalink
    13 december, 2014 10:31

    Hej! Jag funderar på att göra denna tårta men har två frågor gällande receptet:
    1. går det att utesluta kakaosmör?
    2. hur många droppar pepparmyntsolja tror du att man ska ha i fyllningen?

    Tack på förhand för svar! Mvh, Andrea

    • 13 december, 2014 15:21

      Hej Andrea! Jag har inte testat göra tårtan utan kakaosmör men jag tror att det ska gå fint. Ang pepparmyntan beror det lite på vilken olja eller annan smaksättning man har men börja med enstaka droppar och smaka av, och droppa i mer om du inte tycker att det smakar tillräckligt av mint. Lycka till!

      • Andrea permalink
        13 december, 2014 16:18

        Tack för snabbt svar!

Trackbacks

  1. Raw chokladtryffel med mint | Ilovefruktsallad's Blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: