Skip to content

Ganachetårta med guldkant

16 mars, 2013

IMG_91171a

Ni som följt f&k ett tag vet att jag är väldigt förtjust i enkla och avskalade bakverk. För den här tårtan var det emellertid till och med en förutsättning för att den överhuvudtaget skulle bli till, eftersom jag jobbar hårt med annat den här våren (58 h förra veckan, 46 so far denna. Mkt tråkigt.). Sedan gick det trots allt åt en hel del tid åt att kladda på ganachen och få den att se lagom rustik ut. För den som istället vill ha en perfekt, slät finish är det nog annars både snabbare och effektivare att släta ut skarvar med applicerad värme, till exempel från hårtork eller annat flashigt köksanpassat verktyg.

Ganachetårta

Oavsett utseende blev den här tårtan fantastiskt god, om jag får säga det själv. Choklad tillsammans med jordnötssmör har jag tjatat om förr, men låt mig påminna om den kombinationen och till den lägga banan, och kanske lite grädde. Så gott. Den här jordnötssmörfrostingen blev en hit i julas, och i tårtan varvades den med skivad banan, mosad banan och lite grädde mellan 5 lager chokladbottnar. Ganachen är en favorit sedan länge, medan bottnarna var ett test av för mig nytt recept från Karolina Tegelaars Mjuka kakor utan ägg och socker, som också finns att låna som e-bok på alla bibliotek i landet som tillhandahåller sådan (de flesta vid det här laget).

Allting som vanligt ägg- och mjölkproduktsfritt, dock med liten brasklapp för exakta innehållet i guldflagorna, som enligt etikett kort och gott är ”guldstöv” – glimmande ätbart guld köpt på Tivoli i Köpenhamn, av alla ställen. Ett tips är att inte tappa en halsduk på tårtan efter att du applicerat guldet, som vissa andra gjorde…

Annonser
22 kommentarer leave one →
  1. 16 mars, 2013 16:39

    Väldigt tjusigt med det där guldglittret! Var har du köpt det? Måste ha!

  2. 16 mars, 2013 20:54

    Oj då, det var inte de korta arbetsveckorna du haft, hoppas det ljusnar och blir lite bättre framöver!
    Tårtan ser hur fin ut som helst, guldflagorna är fullt tillräckligt till dekoration här, det är ju som man säger att det enklaste är det bästa!

    Kramar

    • 17 mars, 2013 07:32

      Tack, makarna! Ja, det är trist med så lite fritid, men det är OK så länge det är en begränsad period. Och det är för egen vinning, så ska inte beklaga mig alltför mkt. Njut av solvädret idag, på tisdag ska det bli värsta snöovädret. Huvva!

  3. Andrea permalink
    17 mars, 2013 14:19

    Hur etiskt är det egentligen att äta guld? Gruvindustrin är ju inte precis känd för hänsyn till arbetare och miljö. Människor sliter alltså i gruvor, får sin närmiljö förstörd, för att utvinna guld som vi köper, äter…och spolar ner i avloppet…

    • 17 mars, 2013 15:39

      Tårtans dekoration, om vi nu säger att det är äkta guld och inte tillverkat pynt, skulle alltså med sitt microgram guld va mer oetisk än att att t ex ha guldtänder, knappt använda smycken i bankfack, dyra diamantringar eller liknande, menar du? Du får gärna berätta hur du menar. Känns lite trist att bli utpekad som oetisk när man gjort de val jag gjort, med livsstil, kost osv.

      • Andrea permalink
        17 mars, 2013 21:14

        Jag menade inte att peka ut just dig som oetisk och jag vet inte mycket om din livsstil, utan ville snarare peka på vad jag tycker är en viktig fråga för alla som använder eller funderar på att använda ätligt guld att ställa sig. Självklart är det helt legitimt att ifrågasätta användningen av guld (och andra metaller) även i andra sammanhang, men det gör i mina ögon inte ätligt guld mindre problematiskt. När guld används till smycken, tänder osv är det åtminstone beständigt och möjligt att återanvända om och om igen, medan det om det äts endast används en gång och sedan så vitt jag vet hamnar i avloppsslammet. Några enstaka guldflagor har knappast någon större påverkan, men jag upplever att det har varit en växande trend att använda ätligt guld till allt möjligt de senaste åren.

        • 17 mars, 2013 21:55

          Jag ger dig absolut rätt i sak: att ens guldanvändning tål att tänkas över, men jag håller inte med om att ätbart guld skulle vara mer oetisk än annat guld man köper – oavsett hur många gånger det används. Jovisst kan det tyckas slösaktigt, men att folk köper ett guldsmycke som de kan använda om och om hindrar ju inte att de inte köper fler och andra, och det i betydligt större mängder än ätbart guld, oavsett eventuell trend. Ska man ifrågasätta guldanvändande får man nog i min mening göra det som helhet. Det torde ju också göra mycket större skillnad, om det nu är förändring/förbättring man vill åstadkomma.
          Sedan är det möjligt att du inte menade att peka ut mig som oetisk, men som mottagare av en kommentar, på just min blogg, till ett inlägg där guld i någon form just använts – snarare i säg en insändare eller annat riktad till många, allmänheten – så är det svårt att inte ta det som att det är mig du (bl a) avser. Man får inte sällan tvetydiga och ibland rent otrevliga kommentarer som bloggare, och det tär på en.
          Jag tar åt mig din åsikt om guldet i varje fall, som sagt har du en poäng, även om vi nu tycker olika i förlängningen. Det har vi ju båda full rätt till.

  4. 24 mars, 2013 13:22

    Oj vilka jobbveckor! Hoppas att du har lite vila- och återhämtning i sikt. Chokladtårta med guldkant ser fint och gott ut. Kram

    • 25 mars, 2013 21:20

      Ja, det kommer till sommaren om inte förr :) Tack Tina, kul att ha dig titta förbi! kram

  5. 26 mars, 2013 09:11

    Det är helt ok med några guldflagor på en tårta. Helt ok. / MVH medveten med det mesta jag köper men ärligt talat, lite guld på en tårta…

    PS. Miss Cupckake sätter igång nu, DÄR är något vi kan diskutera. Hoho. DS.

    • 1 april, 2013 22:46

      Tack, vännen. Å är det miss CC igen? Jag tror jag ska inte ställa upp igen då :)

  6. 27 mars, 2013 14:45

    Hejsan, trillade in av en slump och har kikat runt lite och *dreglat* dilemmat är att både jag och mitt barn är så allergiska/intoleranta/överkänsliga så jag hittar inga recept jag lyckas med att göra nått gott som; muffins, bröd eller kaka (mumsiga saker)

    Vi kan endast nyttja bovete, kokos (mjölken/fettet INTE mjölet) bakpulver, agavesirap som sötning och äkta kakao, cashew och tex. smaker som hallon, citron/lime men jag får inte till nått bra, bovetemjölet gör att allt smakar så ”tungt och inte gott” – vet ej hur jag skall göra eller tänka så jag undrade om du hade några ideér???

    //Tacksam, icke bakande

    • 2 april, 2013 11:56

      Hej Mia-Marie!

      Just bovetemjöl har jag inte testat använda i bakning, så det vågar jag inte riktigt svara på. När jag ska bara utan mer vanliga sorters mjöl gör jag gärna raw food-bakverk, så som till exempel nöt- eller fröpajer, eller med chia i lite olika kombinationer, men de är nog vad du skulle beskriva som ‘tungt’ det också, så jag vet inte om det är till någon hjälp. Kanske att du kan ha hjälp av att kolla bloggar och andra sidor som inriktar sig speciellt på sådan här kost, med allergier, eller lchf och diabeter till exempel. Även om det inte är precis vad du är ute efter har de kanske lite att plocka här och där, som kan vara till någon nytta? Annars skulle jag tipsa om att testa dig fram och varför inte börja blogga om det? Det hade jag tyckt var mycket intressant att följa =) Hoppas du hittar någonstans att börja!

  7. 29 mars, 2013 11:51

    Vilken fin:)
    Glad Påsk
    Kramar från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

  8. 2 april, 2013 22:14

    Åh, så fin! Som en mörk, chokladig dröm. =) Undrar ifall man kan hitta guldglimret utan att åka till Köpenhamn!

    • 6 april, 2013 06:14

      Ja, det tror jag säkert. Jag hörde en som sett något liknande på kakburken t ex. Jag har inte kollat om det är precis samma, men dert kanske kan vara något.

  9. Frida permalink
    7 april, 2013 14:57

    Hej Cecilia! Hittade precis din blogg, älskar den! Otroligt kreativa och vackra bakverk för att inte ens tala om vilka fina bilder. Jag undrar om du har något bra tips på en citronpaj? Älskar dem -de är så fräscha! men lite svårt att hitta rätt i receptdjugeln.

    Frida

    • 8 april, 2013 21:39

      Hej Frida!
      Citronpaj råkar vara ett svart hål även just här hos mig, dessvärre. Det närmaste jag har att komma med är key lime pie, som jag gjort både i raw food-variant och cupcakes, men det är ju inte riktigt vad du menar, förstår jag. Istället vill jag tipsa om Matarkivets citronmarängpaj, om du äter maräng? Jag gör det själv inte och har därför inte testat denna, men hade lätt gjort det om jag ätit maräng. Hanna brukar vara väldigt smaksäker och hon tyckte att den blev god, minns jag.
      http://matarkivet.wordpress.com/2012/02/27/citronmarangpaj/

      Helt utan ägg är tydligen svårt, i varje fall om en får tro mästarna i det gröna köket:
      http://www.greenkitchenstories.com/sv/glutenfri-sockerfri-citronpaj/

      Hmm, jag får nog testa en veganvariant trots allt längre fram när jag har lite mer baktid.
      Hoppas att du hittar något som känns trevligt att testa!

  10. julia permalink
    21 april, 2013 10:15

    har du några recept att dela med dig av? ska ha kalas snart å vill baka något nytt

    • 22 april, 2013 21:43

      Hej Julia,
      eftersom receptmakaren själv valt att inte lägga ut receptet på nätet tänkte jag att jag borde rätta mig efter det och angav istället hur man lätt kan få tag på det. Receptboken finns som e-bok att ladda hem till datorn via de flesta biblioteken. Annars har jag också en hel del andra recept på chokladbottnar i bloggarkivet. Jag gillar att testa nya recept jämt men ett jag använt flera ggr och som blir stabilt om man vill bygga höga tårtor är detta: http://flickanokakorna.se/2010/08/13/smiling-daisy-och-kotartan/
      Fler och andra smaker finns i tårtkategorin till höger på sidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: