Skip to content

Mammas transbärsknäcke med nötter och havssalt

20 januari, 2013
Tranbärsknäcke med havssalt
När mamma var och hälsade på senast hade hon med sig knäckebröd med en spännande smakkombination av sött och salt. Det är sällan jag äter sött i knäcke, men det funkade, både som tilltugg till smårätter, men också – och nästan ännu bättre – som nästannyttigt fikabröd. Det påminner mig återigen om att jag gör knäckebröd alltför sällan. Så här länge var det sedan sist.
Mammas tranbärsknäcke med nötter och havssalt
  • 3 dl fingervarm vegetabilisk mjölk
  • 25 g jäst
  • ½ tsk salt
  • 1 dl hasselnötter, finhackade
  • 1 dl torkade tranbär
  • 2 dl fullkornsdinkel
  • 4 dl vetemjöl
  • flingsalt efter smak
Smula ner jästen i mjölken och rör tills den löst sig. Tillsätt salt, finhackade hasselnötter och tranbär. Blanda därefter ner mjölsorterna och rör tills du får en ganska kladdig deg. Täck bunken med plastfolie och låt vila minst 30 minuter.
Strö fullkornsdinkel på ett bakbord och slå upp degen. Dela den i 10-12 bitar och kavla ut till riktigt tunna knäckebrödscirklar. Dela dem eventuellt i halvmånar så är de enklare att hantera och blir lättare att få in många av på plåten. Lägg kakorna på bakplåtspapper, nagga med gaffel och strö över flingsalt. Grädda kakorna i mitten på ugnen i ca 8 minuter på 225°C, tills de börjar att mörkna i kanten. När alla bröden är gräddade en gång kan man sänka värmen till 100°C och eftertorka upp till 45 minuter om de fortfarande är lite mjuka. Lägg då flera bröd på en plåt och vänd någon gång så de blir riktigt krispiga.
Annonser
9 kommentarer leave one →
  1. 20 januari, 2013 20:39

    Vilken spännande kombo sparar receptet:)

  2. 21 januari, 2013 02:52

    Jag gillar tranbär i bakverk, i bröd… Knäckebrödet ser mycket gott ut!

  3. 21 januari, 2013 16:54

    Det här receptet och brödet låter riktigt intressant ska nog testa det! :)

  4. 22 januari, 2013 14:19

    Vad gott det lät! Stoppar detta i mina favoriter :)

  5. 23 januari, 2013 18:03

    Mmm, det ser gott ut!

  6. 24 januari, 2013 20:36

    Ooooh! Knäckebrödsrecept kan man ALDRIG få för många av!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: