Hoppa till innehåll

Sju sorters kakor

6 juli, 2012
tags:
by

Att göra sju sorters kakor är potentiellt lika enkelt som att göra sju sorters pasta: man gör en deg och formar den sedan till olika utseenden. Hey presto! Speciellt lätt är det om man har en sådan här (nedan) finurlig 70-talssprits med enkelt utbytbara spritsmallar. Mamma hittade den i sina gömmor för ett tag sedan och undrade om det var något jag ville leka med, och det ville jag naturligtvis.

Det var dock ganska svårt att göra snygga kakor med spritsen, kanske för att smeten jag använde blev lite i tjockaste laget (jag skulle vispat smeten lite längre). Jag använde just Eijas recept för att jag lägligt sprungit på det, snarare än att det skulle vara avsett precis för en sådan här apparat. Det gav oavsett konsistens goda och lagomsöta kakor som minde väldigt mycket om barndom. Hela baket med den här spritsen var väldigt mycket nostalgi överhuvudtaget. Det är något visst med gamla köksverktyg (säger hon som till vardags envisas med en lynnig orange elvisp minst lika gammal som spritsen). De behöver dock lika mycket teknikövning som modernare redskap, men jag tycker nog att kakorna till slut blev ganska snygga (ni skulle se mina första).

Vill man ha större variation på sina olika sorter går det givetvis fint att blinga till dem med både strössel och sylt och annat man kan komma på. Men någon gång då och då – det händer verkligen inte ofta – gillar jag bakverk avskalade och enkla som de här.

Trevlig helg allesamman!

Annonser
12 kommentarer leave one →
 1. 6 juli, 2012 11:54

  Jag tycker dina kakor blev väldigt fina! Jag vill också ha en sådan där apparat! Det blir till att spana på loppisar i sommar tror jag

  • 6 juli, 2012 15:03

   Ja, jag vill minnas att jag sett på loppisar så de bör inte vara svåra att hitta och jag tror de går för en billig peng också, om de inte har antikvärde av annan anledning.

 2. 6 juli, 2012 13:49

  Vilken härlig sprits du har, en sån skulle man ha… Kakorna blev jättefina. Strasskaksdegen måste vispas så länge tills den blir spritsbar, annars är den för tjock att jobba med. Det här receptet har funnits i mina receptsamlingar i många år. Ha en bra dag med kakbaket ock lycka till :) Eija på Sötebrödsfröjd

  • 6 juli, 2012 15:11

   Kanon! Då vet jag det till nästa gång =) Jag är lite feg så fort det är vetemjöl i, med glutenet som kan ge seghet så jag vispar/blandar ofta inte mer än precis nödvändigt. Hade inte en tanke på att det kunde vara det, utan tänkte att jag gjort fel med ingredienserna. Jag uppdaterade det i texten ovan ifall det finns fler vetemjölsfegisar :) Tack för receptet!

 3. 6 juli, 2012 14:24

  Super söta!

 4. 7 juli, 2012 10:22

  Jättesöta kakor! Gillar dessutom kakfatet!

  • 8 juli, 2012 21:56

   Gamla fina tallrikar räddade från soptippen. Mycket trevligare som kakfat =)

 5. 15 juli, 2012 13:18

  Japp, kakfatet är fantastiskt, kul att du räddade tallrikarna och kunde sätta ihop något så här fint av det! Och kakorna är superhärliga, vilken kul grej du hittade :D

  • 17 juli, 2012 21:20

   tyvärr inte jag som räddade faten på detta snygga sätt utan tjejen som har Creme de la Creme. jag har bara stöttat henne ekonomiskt s a s =) All cred till henne!

 6. 15 juli, 2012 22:10

  Älskar spritsen – vill ha! Kakorna ser toppenfina ut! : )

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: