Hoppa till innehåll

Sommarcheesecake med jordgubbar

27 juni, 2012

Det är inte den snyggaste cheesecaken jag gjort, men den blev faktiskt väldigt god och smakintensiv. ‘Faktiskt’ därför att det under tillagningen kändes lite tveksamt hur det hela skulle sluta. Jag testade ett nytt recept – ett med äggersättning i, vilket jag brukar undvika eftersom det inte alltid blir så lyckat som man vill. Jag hade dessutom i en hel hoper färska jordgubbar och det var därför inte förvånande att tillagningstiden fick justeras. Receptet säger 25-30 minuter i ugn, jag hade min inne säkert 45-50, och när jag då tog ut den för att jag måste iväg var den fortfarande väldigt rinnig i kanterna och jag var redo att ge upp på hela grejen.

Efter att ha stått och vilat någon timme i rumstemperatur och därefter övernatt i kyl hade cheesecaken dock stelnat och såg bara smått läskig ut i jämförelse med hur den såg ut i mitt huvud under planeringsstadiet. Jag lät mig dock övertalas av gästerna att ha med den på fikabordet och väl var det för den hade en helt underbar jordgubbssmak. Denna kontrasterade också fint med smaken på bottnen som jag gjorde på graham crackers som jag råkade ha hemma. Jag använder annars ofta digestivkex.

Receptet på cheesecakefyllningen hittas här och receptet på hur jag gjorde bottnen nedan. Utöver detta hade jag i ca en halv liter delade jordgubbar som jag la på bottnen och sedan hällde fyllning över, och ungefär lika mycket till dekoration. Och just det, sockret i fyllningen byttes ut mot samma mängd Stevia strö.

Graham cracker-botten

 • ca 5 dl graham cracker-smulor
 • 100 g margarin

Värm ugnen till 175º C. Smält margarinet på spisen eller i micro. Mortla under tiden kexen, eller kör i matberedare. Tillsätt sedan det smälta margarinet och rör samman till en smulig deg. Tryck ut den i bottnen på en springform på ungefär Ø 23cm och baka i mitten av ugnen i 10-15 minuter. Ta ut och låt svalna medan du gör fyllningen.

Annonser
20 kommentarer leave one →
 1. 27 juni, 2012 20:50

  Hej,

  Så himla mycket gott du har på din blogg, och fin design dessutom!

  Kram Malin

 2. 27 juni, 2012 21:24

  Mums! Cheesecake som är en av mina favoriter! Glad att det även går att göra en veganvariant :)

  Apropå prisjämförelse så brukar jag inte heller köpa mycket substitutprodukter utan tycker oftast grönsaker och rotfrukter är godare. Undantaget är falafel!

  • 29 juni, 2012 08:27

   Ja, det går absolut. Jag har sett ganska många olika recept, så är man inte nöjd med ett är det bara att provsmaka sig vidare :D

 3. 28 juni, 2012 03:20

  Jag gillar cheesecake i olika smaker :) Den här ser mycket god ut!

 4. 28 juni, 2012 20:05

  Ser jättefin och god ut. Jag är dålig på att göra cheesecake hos mig. Får försöka göra lite framöver.

 5. 28 juni, 2012 21:12

  Jag tyckte den såg fin men framför allt god ut! :) Och sen tar du alltid så fina foton med!

 6. 28 juni, 2012 23:30

  ser jättegott ut!

 7. 29 juni, 2012 10:55

  Hej hopp mina underbar bloggvän!
  Vill springa in och ge dig en stor @—-> och önska dig en kanon fin fredag och helg!!
  <3 <3 <3

 8. 29 juni, 2012 18:27

  Ser så somrigt ut!

 9. 30 juni, 2012 07:03

  Den ser både god och snygg ut! Hoppas du får en fin helg! /Emma

 10. 30 juni, 2012 19:04

  Bilderna gör den i alla fall rättvisa för jag tycker den ser sjukt snygg ut – med de färska jordgubbarna på kan det ju inte bli fel liksom ;) Har inte vågat experimentera så mycket med äggersättning, har ganska dålig erfarenhet med det (läs: det har inte funkat alls) -var dock länge sedan jag provade, kanske borde ge det en chans till?

  • 2 juli, 2012 19:50

   Jag håller helt med dig, äggersättning kan verkligen bli olika resultat. Här tyckte jag att det funkade helt OK, men sedan vet man ju inte om det blir olika med olika märken också, så jag tycker fortfarande att det är en chanstagning. Här använde jag det märke som heter No Egg, om du skulle råka vilja göra just exakt detta recept och har nån nytta av märke.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: