Hoppa till innehåll

Vego på vift: Rom

27 juli, 2011
tags: , ,
by

Jag har lovat att avlägga en liten rapport om vår resa till Rom nyligen. Det finns massor att säga om denna vackra stad, och vår resa dit, men bloggen kräver förstås mat snarare än dussinbilder på sevärdheter.

Det är väl ofta också det man (bl a) tänker på i samband med Italien: god mat i världsklass. Det fick vi också massor av, hela blandade resesällskapet med veganer, vegatarianer och allätare.

Jag hade i förväg letat upp adresser till ställen som sades vara besöksvärda. Ett av dem var välrenommerade vegetariska Ristor Arte il Margutta, som visade sig vara ett tjusigt ställe med mysig inredning och atmosfär. Här hade vi något slags zucchiniblomsfest (fylld, friterad respektive risotto), testade cikoria och skålade i bubblig Prosecco. Älskar Prosecco.

Il Margutta hade bland det vegetariska en speciell veganmeny och även spridda veganska rätter, där risotton var mitt val för kvällen. Cikoria var spännande att smaka, även om övriga sällskapet gillade det bättre än jag. Genrellt tyckte jag nog att maten på il Margutta inte riktigt levde upp till de fina utlåtandena jag läst, men det betyder inte att vi inte hade en väldigt trevlig måltid med över lag god och spännande mat. Mer om kvällens desserter längre ner.

Ett annat vegställe vi besökte var Taverna Vegetariana, där vi satte i oss ett flertal rätter och dryck. Enbart förrätter – bruschettan och brödbitarna med pesto och tapenad ovan – fastnade på bild dessvärre. De hade annars en hel del veganvanligt som seitan och tofu, kombinerade i rätter med en italiensk twist.

Vi åt annars mycket på restauranger vi sprang på eller hade läst om i andra sammanhang än vego-. Det visade sig funka fint, åtminstone så här en knapp vecka, under förutsättning att man stod ut med viss upprepning. Ofta fanns något att välja direkt på menyn för mig, eller som kunde anpassas ganska enkelt, som pizza t ex. Sparrispizzan ovan åt jag en ostfri ej fotad variant av på en turistfälla i närheten av Colosseum (vi var vrålhungriga, så vad gör man?).

Ostfri pizza blev det vid ett par tillfällen för mig. Den ni ser här ovan är nog den godaste pizzan jag ätit i hela mitt liv; vego eller annan. Grillad zucchini, radicchio och paprika, och perfekt botten som var tunn i mitten och blev tjockare utåt kanten. Fantastiskt god, och då var detta på ett ställe vi bara slumpmässigt vandrade in på i gågatuområdet söder om spanska trappan.

På samma ställe åt mitt resesällskap rosa risotto med radicchio och valnötter (vegetarisk), respektive vit lasagne (kött, tror jag).

Lite semestersött i form av god italiensk dryck, fika, desserter och glass blev det också. Ovan är desserterna från il Margutta som jag lobbat mig varm för sedan jag såg att de hade vegansk tiramisu på menyn. Tyvärr visade den sig trots märkningen inte va vegansk. Trist, men det fanns mer att välja på så jag valde istället chokladkakan ovan (övre raden till höger), som var god i smaken men märkligt torr. En klick vaniljglass kunde de allt bjudit på till. Tiramisun ser ni annars i raden under: en udda fryst variant. Minibakelserna slutligen är fyra olika sorters cheesecake.

Den lite småläskiga bilden nere till vänster (men fortfarande ovan) visar en cannoli och ett creme horn, som jag övertalade mitt resesällskap att köpa i ett lokalt bageri medan vi var i dessa bakverks hemland. Vi brukade äta sådana i Little Italy i New York, men jag må ha förvrängt minnet av hur goda de var, för dessa kammade inte hem några högre poäng.

Så italiensk glass slutligen, som härligt nog fanns i mjölkfria versioner på flera ställen, bl a på Gelarmony, som hade en lång disk med massor av smaker att välja mellan (varav 6 st nedan). Rena lyxen! På ett annat ställe blev jag dock lurad, eller om jag lurade mig själv snarare. Jag köpte risglass i tron att det innebär att den var gjord på rismjölk, men den visade sig innehålla stora riskorn. Brr, ryser lite vid minnet. De andras glass från samma ställe var dock tydligen god.

English

Food pics from our recent trip to Rome, Italy. We went to a few different vegetarian places (links above) and managed well as both vegetarians and vegans in most others places too. Italian cuisine is not quite as meat obsessed as the Swedish.

Annonser
18 kommentarer leave one →
 1. 27 juli, 2011 18:24

  Hahahahaha risglass fy tusan! Nu fick jag skratta haha. Stackars människa!

  • 28 juli, 2011 17:49

   Ja, det var märkligt. Behöver nog få den grejen förklarad för mig innan jag kan lära mig att uppskatta den…

 2. 27 juli, 2011 23:10

  Åh, ROOOOM! Denna underbara stad tralalalaaaa, ååh vad jag älskar den lalalaaaa. (Ja, jag är t-o-k-i-g i denna stad.) Sparar tips till nästa resa dit!

  • 28 juli, 2011 17:50

   Ja, det var en resa som var på tiden ska jag säga! Tack för dina tips. Blir deffo Italien fler ggr :)

 3. 27 juli, 2011 23:26

  Tack, det inlägget har vi väntat på! :) Är sjuuukt avundsjuk på zucchinibloms-orgien.

  • 28 juli, 2011 18:06

   Zucchiniblommor är så charmigt. De vi har i trädgården har varit väldigt svåra att motstå, men snor man en blomma offrar man ju en zucchini oxå. Kanske att nån enstaka har gått åt… :)

 4. 28 juli, 2011 03:56

  Så mycket gott och roligt att det fanns vegetarian/vegan alternativ!

  • 28 juli, 2011 18:08

   Ja, så svårt är det ju egentligen inte. Kul att inte behöva gå enbart till vegoställen, även om jag givetvis uppskattar dem också.

 5. 28 juli, 2011 21:59

  Zucchiniblommor har jag länge velat testa. Men eftersom jag inte odlat själv och pappa inte velat offra några blommor, så… Får helt enkelt åka till Italien. Så mycket gott ni ätit! Men ris i glass, fy. Annars är ju deras glass läskande.

  • 29 juli, 2011 16:25

   Ja, i Rom såg vi zucchiniblommor säljas färska på markander och dyl, vilket jag inte sett här. Jag är inte direkt förvånad, men tror nog ändå att det skulle gå att hitta på säg Kajsa Warg eller Hötorgshallen och liknande. Och någon finare restaurang borde också kunna ha. Men nej, knappast lika vanligt. Än? Håller tummarna..

 6. 30 juli, 2011 16:47

  ÅÅh älskar Rom och italiensk mat…Hälsningar Tant Gul (tidigare Inspiration)

 7. 31 juli, 2011 19:02

  Oj oj oj, vad allt ser helt ljuvligt gott ut! Nu blev jag supersugen på prosecco, pizzan och risotton. Mmmm…. Jag har även hört att friterade zuchinniblommor ska vara en riktig delikatess. Jag testade att grilla några en gång med de blev sådär…

  • 2 augusti, 2011 04:13

   Ja, men tanken var god; det mesta är ju gott grillat :) Jag ska nog ge mig ut i trädgårn och sno ett par blommor trots allt. Min syster påpekade att det ju bara är honblommorna det blir något av, så då kan man ju lika bra äta de andra. Hehe :)

 8. Alexandra - kärlek på tallrik permalink
  2 augusti, 2011 23:00

  Nej men, vilka spännande restauranger, och ett stort plus för den vegetariska inriktningen, det gör mig glad ;) Vad spännande den ostfria pizzan låter, mums!

  • 4 augusti, 2011 08:53

   Ja, ostfri pizza kan bli tråkigt, men i Rom hade de inga svårigheter att få dem goda.

 9. 15 augusti, 2011 09:44

  Jag äter alltid pizza utan ost! Inga problem + att man orkar mer ;)

  • 15 augusti, 2011 10:42

   Det är sant, mer av det goda! (sen att vissa tycker att osten är det goda är en annan sak :))

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: