Skip to content

Hjortronmuffins

10 juli, 2011

Nu, kära vänner, mår jag äntligen bättre. Tack för alla på-krynings-hälsningar!

I helgen har min mor och jag haft vår årliga loppis, då vi förser gamla oönskade saker med nya, mer uppskattande hem, och tjänar en liten slant samtidigt. Efteråt brukar vi sitta och njuta av hur mycket saker vi blivit av med, och så klart räkna vår vinst, över en välförtjänt fika, så jag passade på att ta med mig ett litet fikabidrag i form av muffins med hjortronsmak.

Hjortron har jag smaksatt bakverk med tidigare och då funnit att det lätt kan bli knastrigt med alla kärnorna, så den här gången testade jag att passera bären. Väldigt lyckat, tyckte jag själv.

Smaksättningen skedde genom varvning av vaniljsmet (recept under utveckling, men du kan använda vilket vaniljmuffinsrecept som helst i princip) och hjortronpuré. Man ska tänka på att ta mer hjortron än om man använt dem hela, eftersom lite mer än bara kärnorna försvinner i passeringen. Jag använde frysta bär, men färska går lika fint. Muffinsen är dekorerade med vit chokladfrosting,  hela hjortron och pepparmynta, och bakade i mina finfina nya miljövänliga muffinsformar, som jag hittade i Systrarna Voltaires butik i Stockholm.

English

Cloudberries are native to northern Sweden so unfortunately I can’t pick them myself locally. So these are store bought, frozen but they work just as well for this.

I have baked with cloudberries before, and like raspberries, or even more so, they contain tiny pits that can be hard on the teeth, so this time I chose to mash the berries up and put them through a sif. Turned out great, but you need more berries this way than if you use them whole. The rest of the cupcake is vanilla, and with cloudberry puré in between layers.

The recipe for this set up is one I’m currently working on, but you can use any vanilla cupcake batter, basically, and picked or store bought berries for the puré.

Annonser
27 kommentarer leave one →
  1. 10 juli, 2011 11:40

    Så fina!! Och perfekt med årlig loppis och utrensning. :)

    • 11 juli, 2011 11:27

      Tack, Hanna!

      Ja, det är guld värt med en chans att rensa ut. Gillar inte att ha för mycket grejer.

  2. 10 juli, 2011 13:26

    Ui, vilken lyx. :-) Jag hade bara plockat en gång en hjortron, det var speciellt.

    Ha en bra söndag

    • 11 juli, 2011 11:27

      Massor av nyttigheter i hjortron :) Synd bara att de inte finns där jag kan plocka dem själv.

  3. 10 juli, 2011 14:48

    Jättefina muffinsar :)

  4. Pia permalink
    10 juli, 2011 18:04

    Tack för i går. Cupcakes-en var jätte goda, tyckte både Erik och jag. <3

  5. 11 juli, 2011 10:37

    Tjusigt! Din frosting är otroligt vacker och jag kan tänka mig att det blev fin balans mellan smakerna hjorton & vitchoklad. Mmmm….

    • 11 juli, 2011 11:29

      Tack, Ann-Louise! Ja, jag frågar mig varför jag inte äter hjortron oftare, men nu är jag på rätt spår iaf: gjorde hjortronsmoothie också nyligen :) Gott!

  6. 11 juli, 2011 16:00

    Gud vad vackra! De får mig att tänka på höst, norrland, och krispigt frisk luft – mycket positiva associationer med andra ord. :) Goda låter de också.

    • 13 juli, 2011 15:04

      Tack, Filippa! Jag fick själv lite naturtemakänsla med de miljövänliga formarna till också. Kul att göra saker med lite mer lokal anknytning och inte bara importprodukter, tycker jag.

  7. 11 juli, 2011 16:18

    Åhå! Jag är själv inget jättefan av hjortron, men jag har en familj som fullkomligt älskar det, varför har jag aldrig tänkt på att det går att baka med dem? Och VILKEN FIN FROSTING du har fått till, de ser oerhört lyxiga ut =D

    • 13 juli, 2011 15:11

      Tack, Alexandra! Kul att du kan uppskatta dem även om du själv inte är hjortronfantast. :)

  8. 12 juli, 2011 13:00

    Vilken perfekt glasyr! Fina! :)

  9. 13 juli, 2011 20:58

    Så fina och vad gott med hjortron :-) på, har aldrig testat det i bakning ännu

    • 13 juli, 2011 22:13

      Tack, Linda! Trevligt med dubbelbesök. Visste inte att du hade en blogg till.

  10. 13 juli, 2011 20:58

    Så fina och vad gott med hjortron :-) på, har aldrig testat det i bakning ännu

    • 13 juli, 2011 22:13

      Tack, Linda! Trevligt med dubbelbesök. Visste inte att du hade en blogg till ;)

  11. 13 juli, 2011 22:09

    Lyckas aldrig få på frostingen så där fint, även om jag använder spritser… Ser jättegoda ut.

    • 13 juli, 2011 22:13

      Inte alltid jag lyckas heller.. Väljer de bästa exemplaren till fotning ;)

  12. 16 juli, 2011 23:11

    Skönt att höra att du mår bättre, kära du! Och muffinsen ser ju alldeles ljuvliga ut, som alltid. Hjortron är nämligen en favorit hos mig och har varit så allt sedan våra resor till fjällen när jag var liten. Underbara minnen.

    • 17 juli, 2011 13:35

      Jag blir glad bara av tanken på hjotron :) Gillar inhemska superbär!

Trackbacks

  1. Veckans länkkärlek vecka 28 | Matgeek
  2. Kakkalas | Sugarcandymountain
  3. Kakkalas » Malin Bornhöft

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: