Skip to content

Fuskgranité på vattenmelon

6 juli, 2011

Förra veckan när jag gjorde rabarbersorbet var – förutom god smak förstås – något svalkande och läskande vad jag var ute efter. Så var även fallet för denna frysta vattenmelon, då jag faktiskt, tro det eller ej, fortfarande är sjuk. Halsinfektionen jag hade då har vidareutvecklats till stämbandsinflammation, vilket är sådär kul. Men nu skulle jag inte beklaga mig över det, utan mest intyga att den här fuskgranitén var perfekt för just detta. Iskall och frisk med vattenmelon och lime. Kan även göras med andra frukter och bär, vilket jag säkert kommer att testa, för det här är som isglass men med väldigt mycket frukt och inte så mycket socker.

Jag skriver fuskgranité därför att den är gjord lite bakvänt jämfört med hur man oftast gör granité. Jag använde vattenmelon som redan var fryst, medan man annars ofta mixar ingredienserna först och därefter fryser in. Under infrysningen rör man sedan runt i smeten för att sörjan ska få fina granitékristaller. Så så kan man naturligtvis också göra denna.

Fuskgranité på vattenmelon, 2 dessertportioner

  • ½ dl vatten
  • 1 msk socker
  • 250 g fryst vattenmelon
  • saft från ca 1/4 lime
  • en nypa salt

Mät upp vatten och socker i en kastrull och hetta upp under omrörning. Sänk värmen och låt sjuda tills vätskan reducerats till hälften. Ta från värmen och låt svalna något.

Ta under tiden vattenmelonen ur frysen så att den får tina till någon minut innan du placerar den i en matberedare (mixer bör kunna funka skapligt också) och hackar sönder lite grovt.

Återvänd så till sockerlagen; pressa i lime, tillsätt salt och rör runt. Har röran blivit för tjock går det bra att tillsätta lite vatten och röra runt. Häll sedan vätskan på den lätt hackade vattenmelonen. Kör matberedaren igen, tills du får en jämn sörja. Smaka av och tillsätt mer av vad som eventuellt kan behövas. Servera omgående.

English

I’ve had watermelon in my freezer for a while and decided to put it to use by making watermelon granita. A bit of a cheat; granita is usually frozen after the ingredients have been mixed, so that you can get the beautiful granita crystals by mixing the slush, but this quick and easy alternative tastes lovely too. Watermelon gives quite a subtle flavour. You can try it with lots of different berries and fruit.

Easy watermelon granita, for 2

  • ½ dl water
  • 1 tbsp sugar
  • 250 g frozen watermelon
  • juice from 1/4 lime
  • a pinch of salt

Dissolve the sugar in the water and bring to the boil in a sauce pan. Lower the temperature and simmer until about half the liquid remains. Remove from the heat and leave to cool for a bit.

Take out the frozen watermelon and leave to defrost slightly for a few minutes before placing it in a food processor (a blender might work as well). Mix roughly.

Return to the liquid: squeeze the lime and add the juice along with the salt to the sugar water and stir. If the liquid has gone too thick add some water. Add the whole thing to the watermelon. Process until you have an even slush. Taste and add whatever might be missing, then serve immidiately.

Annonser
16 kommentarer leave one →
  1. 6 juli, 2011 11:54

    Låter svalkande och gott.
    Krya på dig, låter inte alls trevligt med stämbandinflammation.

    • 8 juli, 2011 14:48

      Tack, Erika! Idag, fredag, känns det äntligen lite bättre. Trevlig helg på dig!

  2. 6 juli, 2011 12:13

    Nämen fy, stackare som fortfarande är sjukt! Tur att du vet vad som hjälper. Jag tackar för receptet och ska absolut prova! Dille på vattenmelon just nu :)

  3. 6 juli, 2011 13:38

    Här sitter jag med 10 kg välkyld vattenmelon och började precis panika när jag insåg att jag inte kan äta ALLT med fetaost. Så, granité blir det. Tack för toppeninspiration.

    • 8 juli, 2011 14:49

      Perfekt! Jag hade inte heller tackat nej till 10 kg vattenmelon :) Skulle kunna leva på’t.

  4. 6 juli, 2011 14:20

    Men krya på dig, sjuklingen! Om det är nån tröst så ser din melongranité mycket smaskig ut. Vad tror du om att byta ut strösockret mot rå rörsocker?

    • 8 juli, 2011 14:50

      Tack, Ann-Louise! Ja, det tror jag absolut. Vill minnas att jag sett granitérecept med rårörsocker, så det är kanske t o m en förbättring?

  5. 6 juli, 2011 22:38

    Jag har aldrig gjort granità själv – antagligen är jag sist på jordklotet som inte har provat… Men det ser fantastiskt gott ut. Är lite fundersam med konsistensen dock, när man gör den som vanligt alltså. Håller den sig verkligen sådär isig som den ska? Får väl prova och se, helt enkelt. Krya på dig, hörru!

    • 8 juli, 2011 14:51

      Ja, nu är jag ju knappast expert på det här, men jag tror att isisgheten blir bäst om man även rör till precis innan servering. Ska man spara det längre tid sedan vet jag inte hur det blir. Jag får testa mer helt enkelt :)

  6. 7 juli, 2011 21:49

    Mycket, mycket gott! Vi brukar tärna och frysa in vattenmelon som vi sedan kör i mixer med vodka eller rom och lite mineralvatten, så gott det med:)

    Hoppas du kryar på dej snart,
    kram Mårtenssons!

    • 8 juli, 2011 14:52

      Åh, men det låter ju smarr! Det får jag testa, absolut :) Tack, och trevlig hel på er!

  7. 8 juli, 2011 23:05

    Vad läskande det ser ut, blev törstig när jag ser det hihi! Passar perfekt en varm sommardag i hängmattan! Återigen, vilka vackra bilder du tar och vilken inspiration du ger!
    Tack för de fina kommentarerna på min sida :). Blev så inspirerad av den svart/vita tårtan du gjorde med de vackra sugarpastefigurerna att jag måste testa och göra dem. Har du skurit ut dem på frihand? Jag trodde att det var en färdig platta du använde, den ser så perfekt och fin ut så all heder till dig som gjort den själv, du är sååååååå duktig!!! Testa wiltons sugarpaste och färga den svart med wiltons färg. Måste säga att Wilton är den bästa sugarpasten jag någonsin använt. Så smidig att arbeta med och det blir fint och hållbart resultat när den torkar. Och Wiltons färger är väldigt starka så man behöver inte ta en halv burk för att färga in den till skillnad mot många andra färger.

    Hoppas du mår bättre och att du slipper stämbandsinflammationen!! Låter inte roligt alls så krya på dig. Hoppas du får en underbar helg :)

    • 10 juli, 2011 11:29

      Tack, Caroline! :) Egentligen är det konstnären som gjort allt jobbet. Jag gjorde bara en mall av siluetten och skar efter den, så det svåraste var egentligen att få kanten att se slät ut och sedan få figuren att behålla formerna. Kan vara lättare om man har bra verktyg, ett cutting wheel t ex, men det funkade med kniv och lite tålamod också.

      Jag ska kolla Wiltons SP, tack för tipset! Ska se om den är utan gelatin och testa den, annars kan jag prova färga min vanliga veganska SP, för jag har redan ultrasvart färg. Jag bara valde att köpa färdigfärgad SP eftersom det kändes lättare, men blir det inte bra är det ju inte lönt. Testar vidare! :)

  8. 10 juli, 2011 11:23

    Åhå vad gott! Vattenmelon är en favvosmak! Var rädd om de stackars stämbanden och hoppas du är pigg och frisk snart igen! Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: