Hoppa till innehåll

Tinies: choklad & pistasch

28 april, 2011

Jag älskar allt som är i miniatyr. Dessa choklad- och pistaschcupcakes är dessutom mindre än minisar: de är gjorda i pralinformar (ovan) som var bland det första jag köpte efter att jag börjat bloggbaka för drygt ett år sedan. Hög tid att damma av dem igen.

Till dessa cupcakes har jag använt ett recept som jag här återpublicerar, eftersom jag då och då får frågor på recept som är goda och pålitliga. Till detta använder jag oftast Manitoba Cream eller dinkelsikt, och gärna Valrhonas kakao. Jag undviker i regel också att frysa in om de ska bjudas på andra. Dessa är i likhet med många andra bakverk överlägset godast nybakade.

Receptet kommer usprungligen från Vegan Cupcakes Take Over the World och är nedan återgivet med mina ändringar, och med tider och antal för normalstorlek. Mina pyttar smaksatte jag med ett par droppar pistaschessens och gräddade sedan ungefär 8 minuter. Gör du så små får du så klart också ut avsevärt fler än 12; 25-40 st beroende på storlek.

Chokladcupcakes, 12 normalstora

  • 1 cup = 2,4 dl mjölk (t ex havre-)
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 3/4 cup = 1,8 dl socker
  • 1/3 cup = 0,8 dl rapsolja
  • 1 tsk äkta vaniljpulver
  • 1 cup = 2,4 dl mjöl
  • 1/3 cup = 0,8 dl kakao
  • 3/4 tsk bikarbonat
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1/4 tsk salt

Vispa ihop mjölk och vinäger i en stor skål, och låt det stå till sig i några minuter.

Ta fram en ny skål och sila mjöl, kakao, bikarbonat/baking soda, vanilj, bakpulver och salt i den.

Återvänd till mjölk-vinäger-mixen och tillsätt socker och olja. Vispa tills det skummar. Rör i omgångar ner de torra ingredienserna i vätskan och rör ut eventuella klumpar, men var försiktig med att inte blanda runt för mycket.

Fyll formarna till 1/2-3/4. Grädda i mitten av ugnen 18-22 minuter på 180°C (350°F). De är klara när en baksticka som stuckits i mitten av muffinsen kommer ut utan kladd. Ställ att svalna helt innan du pyntar.

English

I love anything mini sized. And these are even smaller than mini, their tiny! Even better :) They are also chocolate, which is always a favourite, and pistaschio, a favourite of the moment.

Above I have translated and adapted the recipe for basic chocolate cupcakes from Vegan Cupcakes Take Over the World. You can find the original in the book and here. To get pistaschio flavour I simply added a few drops of pistaschio essence.

Annonser
25 kommentarer leave one →
  1. 28 april, 2011 17:18

    Wow, finns det pistaschessens? Det visste inte jag! Som vanligt ser det helt fantastiskt gott ut, och dina bilder är jättefina!

    • 29 april, 2011 16:22

      Jomenvisst! Jag gillar den eftersom den ger avsevärt mer smak än bara pistaschnötter, även om jag annars gillar att använda the real thing, men lite får man fuska. Jag hittade min hos Stockholms essencefabrik.

  2. 28 april, 2011 20:36

    Så söta! Gulligt när de är mini, mini.

  3. 28 april, 2011 20:41

    Väldigt mumsigt det ser ut! Jätte snygg ;)) jag gillar färg på din frostingen!!
    dina cupcakes passar riktigt perfekt med den här underbart vädret hehe.

    • 29 april, 2011 16:24

      Tack, Sana! Jag gillar också färgen, som dessutom är dessutom från naturliga ämnen (vad exakt det nu innebär) så det känns ju ganska OK jämför med andra kemikalier.

  4. 29 april, 2011 07:22

    Vilka fina, Färgerna passade jätte bra tillsammans

  5. 30 april, 2011 14:07

    Nam! For en farge! Kjenner jeg har veeeldig lyst til å bake nå :D

  6. 1 november, 2011 14:21

    Jag gjorde dessa (själva muffinsen) och de var helt PERFEKTA i smak och konsistens! Undrar bara, funkar de bra att frysa?

    • 1 november, 2011 15:56

      Härligt!! De ska gå att frysa, det har inte varit något problem för mig. Det jag har märkt ibland är att olika muffinsformar uppför sig olika, så en del håller kanon, medan andra släpper från muffinsen. Ibland kan man byta ut mot nya före servering – om det är nog att det ser snyggt ut. Frosting är också lite olika hur de håller i frysen, men det flesta jag testat har funkat OK. Färskt dock alltid godast, tycker jag, även om det ändå kan va gott.

  7. 9 juni, 2012 14:27

    Hejhej! Jag testade detta recept i helgen fast till en brownie. Det blev helt okej, särskilt efter en dag i kylskåp. Hoppas det går bra att jag nämner dig med länk i min blogg?

    • 11 juni, 2012 11:57

      Så gärna, Malin! Det är som du ser baserat på någon annans recept från början och bara ändrat av mig. Vad kul att det funkade som brownie också :)

Trackbacks

  1. Chokladmuffins med pistasch och vit choklad « flickan & kakorna
  2. Hallon, lakrits och choklad « flickan & kakorna
  3. 6: Julfritt, choklad & apelsinblom « flickan & kakorna
  4. 23: Choklad, pepparkaka & tomteluva « flickan & kakorna
  5. 24: Choklad, hasselnöt & GOD JUL! « flickan & kakorna
  6. 25: Bonus, julklappar & Merry Christmas « flickan & kakorna
  7. Muffins på burk « flickan & kakorna
  8. Espressocupcakes « flickan & kakorna
  9. 6: Choklad-chai « flickan & kakorna
  10. 11: Choklad med marshmallowstomte « flickan & kakorna
  11. 24: Julkaffe och God Jul! « flickan & kakorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: