Hoppa till innehåll

Cashewkräm / Cashewgrädde med apelsin

27 april, 2011

Så här dagarna efter en långhelg med mycket mat, dryck och inte minst påskgodis, kan det komma väl till pass med ett lite nyttigare sötsaksalternativ, ett fantastiskt gott sådant dessutom. Jag kallar det här för cashewkräm när många andra skulle kalla det -grädde: t ex inom raw food, där det här ofta ses som motsvarigheten till grädde. Men det är mer en funktionsmässig motsvarighet än en smakmässig, och med de köksmaskiner jag har – vanliga amatörer från elbutiken; till skillnad från VitaMix, Blendtec och andra monster med multipla hästkrafter – blir det här närmare kräm än fluffig grädde: men inte desto mindre mumsigt.

Jag har gjort den här cashewkrämen på apelsin, men du kan lika väl använda andra söta frukter, som t ex päron. Använd då ett riktigt sött och saftigt päron, ca ett halvt till motsvarande mängder i receptet nedan (ev behövs också ett par msk vatten i utbyte mot apelsinsaften). Servera t ex på en frisk och fräsch fruktsallad för en lagomlyxig mittiveckanefterrätt.

Cashewkräm / cahewgrädde med apelsin, till 2

  • 1 dl naturella cashewnötter (ej saltade och rostade)
  • färskpressad apelsinjuice motsvarande ca ½ apelsin
  • ½-1 tsk äkta vaniljpulver

Mal cashewnötterna fint i en kaffe/nötkvarn och överför mjölet till en matberedare eller mixer. Tillsätt vaniljpulver och apelsinjuice lite i taget. Mängden vätska du behöver beror lite på vilken konsistens du eftersträvar. Prova dig fram genom att tillsätta halva mängden och sedan köra igång maskinen. Stanna och smaka av. Vill du ha en rinnigare konsistens tillsätter du mer juice och kör igen. Vill du ha en tunnare kräm men tycker att den är söt nog som den är kan du istället tillsätta lite vatten.

English

This cashew cream is perfect for some not-too-unhealthy midweek luxury. I love it on a fruit sallad, but it can also be enjoyed as a healthier alternative to whipped cream on different kinds of baked goods.

I like to use orange juice when I make this but you can use other fruit as well, for instance pears. Substitute the orange juice for half of a really sweet and juicy pear and also add a tablespoon of water or so if needed.

Orange cashew cream, 2 servings

  • 1 dl raw cashews (roasted and salted won’t do, I’m afraid)
  • 2-3 tbsp freshly squeezed orange juice 
  • ½-1 tsp organic vanilla powder

Grind the nuts finely in a coffee/nut grinder. Transfer to a food processor and add the vanilla and the juice, little by little. Mix well and check the consistency and the flavour. Add more juice for a thinner cream, or water if you want it thinner but think it is sweet enough.

Annonser
14 kommentarer leave one →
  1. 27 april, 2011 09:56

    Mums, cashewgrädde är en höjdare med apelsin!

  2. Evelina permalink
    27 april, 2011 10:31

    Åh jag tycker verkligen om när du lägger upp sådana här recept (vilket inte betyder att jag tycker mindre om dina cupcakes och fantastiska tårtor). Jag har gjort din raw-food äppelpaj, och varierat den några gånger med bland annat hallon och blåbär, det är en hit varje gång! Man blir så inspirerad och det är kul med recept som man själv kan trixa lite med och variera! Den här ”grädden” är en klassiker! Återigen – tack för finaste bilderna, blir så glad av allt du gör!

    • 27 april, 2011 20:29

      Tack, Evelina, vad glad jag blir av din kommentar! Jättekul att du gillar pajen, och ännu roligare att du spunnit vidare själv! Jag älskar både hallon och blåbär så jag får testa det själv snart, helt klart! Tack för din gulliga kommentar!

  3. 27 april, 2011 10:39

    Du öppnar en helt ny värld för mig. Härligt! :)

    • 27 april, 2011 20:29

      Jättekul, Hanna! Kul att vi kan lära av varandra (och inte bara jag av dig :D)

  4. 27 april, 2011 11:31

    Ååh, va’ gott det låter med apelsin! Det här är en ofta återkommande njutning i mitt kök, fast jag brukar ha i päron istället för apelsin och ibland variera med lite kardemumma utöver vaniljen. Eller ingen vanilj och färska myntablad istället, speciellt gott till choklad. Mums :)

    Senast upptäckta favorit som innehåller cashewgrädde är för mig fullkornsvåfflor (vegan) med vitlöksstekt svamp, getost, spenat och så förstås en klick cashewgrädde på toppen. *suckar längtansfullt*

    Din blogg är så himla underbar och utstrålar så mycket inspiration att det bara stänker om det. Tack, tack, tack för att du finns! <3

    • 27 april, 2011 20:34

      Vad kul att det finns fler cashewgräddfantaster! Den är jättegod med päron också, och det finns säkert ytterligare en massa goda varianter att upptäcka (äpple? smultron? mmm). Kardemumma är supergott, och mynta har jag inte ens tänkt på.. Älskar mynta!

      Våfflorna låter också himla goda, så tack för det tipset, och din jättegulliga kommentar som bidrog till en glad kväll! Kul att kunna både få och ge inspiration :)

  5. 27 april, 2011 20:59

    Låter allt himla mumsigt :-)

  6. 28 april, 2011 00:38

    Detta var något helt nytt för mig! Experimentlustan väcks här, så här mitt i natten!

  7. 28 april, 2011 09:17

    det här låter helt fantastiskt! och aldrig någonsin har jag hört talas om det innan. tack, kära du!

    ps. jag vill ha expert-utlåtande på morgondagens bröllopstårta, bara så du vet! ds.

  8. 28 april, 2011 09:23

    Anna: kul att höra! :)

    charlotta: ja, det är definitivt värt att testa, tycker jag. hihi, är det kate & williams du menar, så kan jag säkert tycka till :) och är det en du själv ska göra så gillar jag den redan :)

Trackbacks

  1. Gräddtårta med jordgubbar 2.0 « flickan & kakorna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: