Hoppa till innehåll

Krustårta med citron och fläder / Lemon Rainbow Ruffle Cake

23 april, 2011

God fortsättning på påsken, allihopa!

Här kommer bilder på en minitårta från en släktfika vi hade på långfredagen; en s k ruffle cake – som jag valt att kalla krustårta, men det finns kanske ett svenskt namn? Som ni ser fortsätter jag experimentera med mitt bloggnamn på fotona. Det är en utmaning att placera texten snyggt, och även om jag är nöjd med ett par av fotona tycker jag definitivt att fotona före text är snyggare i ett par fall. Men vad göra?


Första gången jag såg en tårta spritsad på det här viset tyckte jag att det såg helcrazy ut. Huruvida det är vackert eller inte kan man säkert ha olika åsikter om, men det var i alla fall en spännande spritsning att testa och en kul tårta att göra. I själva verket var det insidan som var stommen i idén till den, och att den kom att se ut så här utvändigt var något av en slump.

Inspirationen till insidan kommer från fantastiskt duktiga Linda på Call Me Cupcake, som gjorde en rosa variant på regnbågstårta tidigare i veckan. Jag gick då och spånade på tårta till långfredagsfika och efter någon dag slog det mig att en påskvariant på regnbågskonceptet kunde vara skoj.

Som ni ser blev det inte en väldigt tydlig gradering, tyvärr – jag var för snål med färgmedlet – men vet man om att/vad det ska va kan man nog se att tårtbottnarna går från starkare gult i bottnen till svagare i toppen. Starkast gul färg fick annars fyllningarna, som har smakerna fläder och vanilj. Tårtbottnarna är citron och frostingen som täcker tårtan är vit choklad med grädde: min favorit just nu uppenbarligen.


Till bottnarna har jag använt samma recept som jag brukar använda till vaniljmuffins. Jag smaksatte smeten med citron och halverade sockret för att anpassa till gästerna. Eftersom vi bara skulle vara 4 personer om tårtan är den gjord i en miniform på ø 16 cm, men i slutändan blev den lite större än så då den här sortens spritsning gav ett ganska tjockt ytterlager, som synes.

Angående spritsningen var den inte speciellt svår, men kräver nog lite övning för att det ska bli riktigt snyggt. Här kan du se hur man går tillväga. Den uppmärksamme noterar att jag skippade att frosta toppen på tårtan med den här tekniken. Jag tyckte att det blev väl mycket krus på de proffsbilder jag sett så jag skippade den till förmån för en betydligt enklare – och lättare – variant.

English

I hope you’re enjoying your Easter break, everyone! The weather in Sweden couldn’t be better. We’ve gone from winter to summer in like three weeks. Lovely!

This is a lemon elderberry ruffle cake I made for a small family get-together yesterday. Inspired by the talented Linda I wanted to make a eastery version of a rainbow cake, but didn’t want to use too much food colouring, so in the end you can hardly spot the gradual yellow-ness unless you know it’s meant to be there.

For the base I used my favourite recipe for vanilla cupcakes, flavoured with lemon, and the frosting is a cream based white chocolate. Here is a clip of how to use the ruffle technique.


Annonser
33 kommentarer leave one →
 1. 23 april, 2011 08:37

  Den tårtan var riktigt häftig! Vad har du använt för typ av sprits?

 2. annika permalink
  23 april, 2011 09:49

  Lisen håller sig undan när du bakar? Jag har ju ett foto av henne där hon dyker upp ur en kökslåda hon hoppat ned i…
  Hoppas Mingus är på bättringsvägen!
  Hälsa Olof!

  • 23 april, 2011 18:45

   Ja, bakningen håller hon sig undan från, Lisen, fotografering däremot är hon väldigt nyfiken på. Riktig liten linslus :) Mingus är bättre, tack, sista dagen med medicin idag.

   Fortsatt glad påsk, Annika!

 3. 23 april, 2011 09:49

  Riktigt snyggt! Stilrent och elegant =) Glad påsk //Erika

 4. 23 april, 2011 22:20

  Jättefin tårta!

 5. 23 april, 2011 22:38

  Snygg kaka o den låter mycket god!
  Glad Påsk :)

 6. 24 april, 2011 07:38

  Volangtårta borde väl vara den ordagranna översättningen, men krustårta låter ju mycket finare :))

  Otroligt vackert! Glad påsk på dig!

 7. 24 april, 2011 09:01

  Citron, fläder och volanger. Alla bra saker i samma tårta!

  • 24 april, 2011 12:11

   Ja, smakerna funkade finfint ihop tyckte jag. God tårta öht (om jag får säga det själv, men jag jämför ju med mindre lyckade experiment :)) mycket tack vare att den inte var så söt. Reducerat socker har oväntade plussidor.

 8. 24 april, 2011 18:03

  Fin tårta! Riktigt häftigt blir det nog med där spritsningen, och så slipper man ju fundera ut andra dekorationer. :) Skojigt med färgnyanserna också, visst syns de! Glad fortsättning på påsken!

 9. 24 april, 2011 22:34

  en alldeles förtjusande tårta, måste jag säga! såhär i påsktider och allt. men alltså, vit choklad och grädde – finns det något godare än det? jag tror inte det.

 10. 24 april, 2011 23:08

  Jag tillhör den kategorin som tycker den sortens spritsning är snygg, och tårtan låter väldigt god med :-)

 11. 25 april, 2011 06:52

  Riktigt snyggt blev det och ser himla gott ut också :-)

 12. 25 april, 2011 17:48

  Så OTROLIGT fin! Jag ska nog försöka bli bättre kompis med spritsen…

 13. 25 april, 2011 21:21

  Ja, kiwi är mycket gott.
  Men på tal om något gott – denna tårta ser fullkomligt ljuvlig ut!!

 14. 25 april, 2011 22:24

  Vilken superfin påsktårta! Och den låter hur god som helst!!
  Jag har ju också gjort en regnbågstårta och gillar verkligen idén, tycker det blev jättefint med olika nyanser av bara en färg. Och spritsningen är döläcker :-D

 15. 26 april, 2011 10:31

  Tove: tack! ja, med en så framträdande spritsning blir det lätt för mycket med mer dekorationer. när jag serverade la jag till tre mindre ljusgula SP-rosor på toppen. Mycket mer hade nog inte funkat snyggt :)

  charlotta: tack! ja, vit choklad och grädde är min favoritfrosting just nu. gott – och inte en tiondel så sött som vanlig frosting. win-win :)

  Linda B: tack! jag med, men det kan säkert lät bli för mycket rysch-pysch :) var kul att testa!

  Linda: tack!

  Tack, Hanna! Det var inte så svårt när man väl fattat hur man skulle göra. Blir dock säkert snyggare med övning – som allt annat, I guess.

  Maria: tack!

  Pernilla: tusen tack! har jag missat att du gjort regnbågstårta?! måste över till dig och snoka med ens :)

 16. 26 april, 2011 12:09

  Oh vilken fin blogg :) Allt bra med dig? :D <3

 17. 26 april, 2011 18:52

  Åh så vackert spritsat. Tungan rätt i mun; )

 18. 27 april, 2011 12:38

  Men åhh vad fin den blev!!!!

  // Linda

 19. Cherylotta permalink
  27 april, 2011 21:52

  Cecilia, jeg er så impornert over alle disse nydelige og UTROLIG fristende kakene!!! Så bra at du holder på fortsatt med bloggen. Har det tatt av litt? Får du mange bestillinger? Er det kun baking du driver på med nå? I så fall så vil jeg bare si at du er kjempemodig. For et talent du har!!!! Use & abuse it, sier jeg da bare.

  Forresten…..kanskje hvis det blir bryllupsplaner på meg snart så kan jeg kontakte deg til hovedbaksten vår? Det blir da gratis opphold i Stavanger, fest servering og venne kos på deg da :)
  Og masse bra ´marketing´på deg selfølgelig!!!! Watch this space!!! //Cheryl

 20. 28 april, 2011 00:40

  Snyggaste spritsningen på länge!

 21. 28 april, 2011 06:22

  Wow, så fin! Vad duktig du är!

 22. 28 april, 2011 09:24

  Tack Anna och Katarina!

  *glad* :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: